Over de Milonguero-stijl

Wat maakt de milonguero stijl nu zo specifiek?
Flow
De milonguero stijl is een rijk gevarieerde manier van dansen in een innige omhelzing die nooit verbroken wordt. Niet alleen het sensuele genot binnen het paar staat centraal, maar minstens even belangrijk is het plezier van de mededansers op de vloer. Door de muziek op eigen wijze te interpreteren, maar je daarbij wel aan gezamenlijke codes te houden, wordt er een flow op de vloer gecreëerd. Iedere pas, elke beweging blijft hieraan ondergeschikt; er zal nooit een beweging gemaakt worden die deze flow op de dansvloer kan verstoren. Eerder zullen juist bewegingen weggelaten worden.
Ritme
Ritme speelt een heel specifieke rol binnen de Milonguerostijl. Vrijwel alle tango’s die voor  dansers geschreven zijn, bevatten (niet voor niets) een zelfde basisritme bestaande uit een doorgaande beat met ritmische versnellingen. Een milonguero-danser danst dit basisritme, maakt het zich eigen en speelt er mee. Dit basisritme creëert een harmonie en ontspanning binnen het paar en op de vloer en  zorgt zo voor een intense, bijna meditatieve ervaring.
Abrazzo
De Milonguerodanshouding is net even meer dan alleen maar gesloten. Hij maakt het mogelijk bepaalde figuren die vaak als lastig ervaren worden binnen het algemeen bekende gesloten dansen, toch te dansen zonder de omhelzing te verbreken. Ook geeft deze houding de mogelijkheid  om binnen een beperkte ruimte heel dynamisch te dansen.
Dynamisch
De Milonguerostijl heeft een rijkgevarieerde dynamiek. Er wordt, nog meer dan in andere stijlen, gebruik gemaakt van dissociatie van de torso ten opzichte het onderlichaam en zelfs ten opzichte van de richting van de asverplaatsing. Dit alleen al maakt het dansen van eenvoudige passenstructuren heel dynamisch. Het variëren tussen en spelen met de verticale, horizontale en roterende dynamiek, voegt hier nog meer mogelijkheden aan toe.
Milonguerocodes
Milonguero dansen gaat natuurlijk niet alleen maar over houding, ritme, techniek en dynamiek. Het is meer dan dat, een manier van zijn en omgaan met elkaar. Hier bij horen bepaalde gedragscodes. Deze codes zijn niet zomaar door iemand verzonnen en van bovenaf opgelegd en zijn niet bedoeld om je te beperken. Nee, in tegendeel, zij zijn organisch ontstaan binnen de cultuur van de Argentijnse tango, tijdens de milonga’s in Buenos Aires en Monte Video. De milonguerodanser maakt zich deze codes eigen.
Nu kun je denken: “:maar dat hoort bij een andere cultuur dan de Europese, waarom zouden wij ons die codes eigen maken?” Mijn antwoord is: Jij hebt ervoor gekozen de Tango te leren, een dans uit een andere cultuur waarin duidelijk onderscheid gemaakt wordt tussen de mannelijke en vrouwelijke rol. Kennelijk spreekt dit je aan. Waarom zou je je  dan niet ook verdiepen in de bijbehorende codes?

5.957 reacties op Over de Milonguero-stijl

Reacties zijn gesloten.